I vår verksamhet ska varje barn, förälder och pedagog känna TRYGGHET och bli bemötta med KÄRLEK OCH RESPEKT. Tillsammans skapar vi en vardag fylld med LEK, UTVECKLING OCH LÄRANDE i en lustfylld mix.
Välkomna till oss på Bäckalyckans förskola och pedagogiska omsorg.
Vi erbjuder
- Förskola för barn 1 – 5 år, pedagogisk omsorg för barn 6 – 12 år.
- Små barngrupper och hög personaltäthet.
- Mycket utevistelse i lantlig och härlig miljö.
- Hemlagad mat från eget kök.
- Kemikalieminimerad miljö.
- Lek, omsorg, utveckling och lärande tillsammans med engagerade och kunniga pedagoger.
En verksamhet byggd på kristen grund där fokus är en kärleksfull atmosfär som förmedlar allas lika värde.Vår verksamhet ligger mitt i en härlig blandning av skogar, hagar och ängsmark i Boet, tio minuter (11 km) från Ödeshög. Under de 25 år vi haft vår dörr öppen har vi renoverat och utvecklat det gamla missionshuset till en härlig plats för omsorg.
Läroplan för förskolan, Lpfö.18 är vårt styrdokument och vi planerar vår verksamhet utifrån de mål som står där. Läroplanen finns med som en naturlig del i vårt arbete och vi kopplar vår vardag till dess mål och riktlinjer.
Här kan du läsa Läroplan för förskolan, Lpfö. -18
Ett komplement till kommunens förskolor. Vår förskola har en kristen profil och den ligger ute på landet, i Boet, tio minuter från Ödeshög mot Tranås. Ett gammalt missionshus har blivit vår förskola och under de dryga 20 år vi haft vår dörr öppen har mycket hänt, både med miljön och förskolans kvalitet. Det finns plats för 22 barn. Läroplan för förskolan Lpfö.18 är vårt styrdokument och vi planerar vår verksamhet utifrån de mål som står där. I läroplanen står bland annat att:
“Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Den ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn. Utbildningen ska utgå från en helhetssyn på barn och barnens behov, där omsorg, utveckling och lärande bilder en helhet.” (Lpfö.18)
Vi som arbetar på förskolan och vår styrelse är glada och stolta över vår verksamhet. Vi arbetar hela tiden mot målet om en förskola med god kvalitet där varje barn, förälder och pedagog känner trygghet och meningsskapande i vardagen. Blir du nyfiken så ta gärna kontakt med oss. Här nedan kan du läsa mer om olika delar i vår verksamhet som vi tycker är viktiga.
No images available at the moment
Ni ansöker till vår förskola genom Ödeshögs kommuns E-tjänst. Kommunen sköter vår köhantering och skickar även ut fakturor till de som går här. Det gäller samma avgift för en plats på Bäckalyckan som på kommunens övriga förskolor.
Varmt välkommen med din ansökan till oss på Bäckalyckans förskola.
Ladda ner PDF Dokument för mer information:
Under menyn kan ni läsa vidare om olika områden inom vår verksamhet. Kontakta oss gärna om ni har några frågor. Varmt välkomna till oss!
Målsättning för Bäckalyckans förskola, vi vill:
- vara en förskola med kvalitet där varje barn, förälder och pedagog känner meningsskapande i vardagen.
- på ett naturligt sätt låta våra kristna värderingar ligga till grund för verksamheten.
- att barnen ska känna sig respekterade, trygga och omtyckta – alla är lika mycket värda, betydelsefulla och välkomna.
- skapa förutsättningar för att barnen ska utveckla en positiv livssyn, ett positivt förhållningssätt till sin omgivning och en tro på framtiden.
- att barnen ska få möjlighet att mogna till självständiga människor, lära sig fungera tillsammans och hjälpa varandra.
- erbjuda en god miljö för omsorg, lek och lärande där varje barn får utvecklas efter sina förutsättningar och samtidigt stimuleras att använda hela sin förmåga. Barnen ska känna lust att lära.
- låta barnen ta del av vårt kulturarv, samt utveckla kreativa färdigheter genom språk, musik, skapande m.m.
- lära barnen ta ansvar, vara rädda om varandra, sin omgivning och naturen.
- att föräldrarna ska känna sig delaktiga och viktiga för helhetens och trygghetens skull.
- att barnen ska få vara barn, kunna leka, skratta och ha roligt.
Värdeord för Bäckalyckans förskola
På vår förskola ska varje barn, förälder och pedagog känna TRYGGHET och bli bemötta med KÄRLEK och RESPEKT. Tillsammans skapar vi en vardag fylld med LEK, OMSORG, UTVECKLING och LÄRANDE i en lustfylld mix.
Målsättning för Bäckalyckans pedagogiska omsorgen, vi vill:
- vara en pedagogisk omsorg med kvalitet där varje barn får möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar i en mindre barngrupp.
- att läroplan för fritidshemmet ska vara vägledande för verksamheten.
- följa skollagen och Skolverkets allmänna råd kring pedagogisk omsorg.
- på ett naturligt sätt låta våra kristna värderingar ligga till grund för verksamheten, där barnen själva väljer om de vill delta i de kristna inslagen eller inte.
- att barnen ska känna sig respekterade, omtyckta och behövda.
- erbjuda en trygg, säker och utmanande miljö, där barnen varje dag får vistas ute.
- att barnen ska få leka, vara kreativa och utveckla sina sociala och språkliga förmågor.
- erbjuda barnen hemlagad mat från eget kök och en kemikaliebantad miljö.
- lära barnen att leva hållbart och ta hand om sig själva, varandra, sin omgivning och naturen.
- samarbeta med vårdnadshavare för barnens bästa.
- att barnen ska få vara barn, kunna leka, skratta och ha roligt.
Värdeord för Bäckalyckans pedagogiska omsorgen
I vår verksamhet ska varje barn, förälder och pedagog känna TRYGGHET och bli bemötta med KÄRLEK och RESPEKT. Tillsammans skapar vi en vardag fylld med LEK, OMSORG, UTVECKLING och LÄRANDE i en lustfylld mix.
I Läroplan för förskolan står det:
Utbildningen i förskolan ska utvecklas så att den svarar mot de nationella målen. Huvudmannen har ett ansvar för att så sker. Rektorns ledning samt förskollärares ansvar för att undervisningen bedrivs i enlighet med målen i läroplanen och arbetslagets uppdrag att främja barns utveckling och lärande är förutsättningar för att utbildningen ska utvecklas och hålla hög kvalitet. En sådan utveckling kräver att rektorn och alla som ingår i arbetslaget systematiskt och kontinuerligt dokumenterar, följer upp, utvärderar och analyserar resultaten i utbildningen.
Bäckalyckans förskola ska vara en förskola med god kvalitet där varje barn, förälder och pedagog känner meningsskapande i vardagen. Vi arbetar med ett systematiskt kvalitetsarbete på olika nivåer, huvudmannanivå, förskolenivå och avdelningsnivå. Arbetet syftar till att säkerhetsställa en god kvalitet utifrån de nationella mål och riktlinjer som finns.
Även den pedagogiska omsorgen arbetar med ett systematiskt kvalitetsarbete. Detta arbete grundar sig i Lgr. -22 (Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet), delen om fritidshemmet.
Hör av er till oss om ni är intresserade att ta del av årets systematiska kvalitetsarbete.
Varje förskola ska arbeta aktivt med att främja likabehandling och att motverka kränkande behandling och diskriminering. På Bäckalyckans förskola är varje barn unikt och värdefullt. Alla har rätt att känna trygghet i vardagen och få utvecklas och lära efter sina förutsättningar. Det är viktigt att vi pedagoger har ett professionellt förhållningssätt till barnen, familjerna och varandra som bygger på tankar kring likvärdighet, omsorg och värme. Här kan du läsa Bäckalyckans likabehandlingsplan.
Bäckalyckans förskola och pedagogiska omsorg ligger på landet i Boet. Huset är ett gammalt missionshus som i flera omgångar renoverats och gjorts om för att passa vår verksamhet. Vi har två våningar med flera rum att använda för vår verksamhet. Övervåningen är anpassad för de äldre barnen och undervåningen för de yngre.
Utemiljön är vi extra stolta över. Vi har en stor härlig gård med många möjligheter till lek och lärande. Vi är ute varje dag för att barnen ska få frisk luft och tillfälle till att använda hela sin motorik. Bäckalyckan ligger i fina omgivningar med skog, åkrar och ängar runt hörnet. Dessa omgivningar är en naturlig del i vår vardag och vi använder naturen till lek och lärande.
På startsidan finns två filmer som visar vår miljö, titta gärna på dem.
På Bäckalyckan tycker vi det är viktigt att erbjuda barnen variationsrik, vällagad och näringsriktig mat. Maten lagas i eget kök på förskolan och doften sprider sig både ute och inne. Alla råvaror köper vi själva in och fokus ligger på svenskt och närproducerat. Det vi köper utländskt t.ex. bananer köper vi i största mån kravmärkt. Maten lagas från grunden, allt bröd bakas på förskolan och vår kock är en naturlig del av vårt arbetslag. Vi är stolta över att vi kan erbjuda barnen hemlagad mat.
Lek är det absolut bästa barnen har! Att få leka är en rättighet för barnen. Leken är livsviktig för barnen. Barnen lär och utvecklas genom leken. De bearbetar känslor och upplevelser, de uttrycker tankar och längtan i leken. De lär sig kommunikation och att vara en del av en grupp. På Bäckalyckans förskola ska barnen hela tiden ha tillgång till leken, vi vuxna ska finnas där för att stötta, hjälpa och vägleda i leken så att barnen kan få vara barn, skratta, utvecklas och ha roligt.
I läroplan för förskolan (Lpfö. -18) står det att:
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära.
Lek är grunden för utveckling, lärande och välbefinnande För barn är det lek i sig som är viktigt. I lek får barnen möjlighet att imitera, fantisera och bearbeta intryck. På så sätt kan de bilda sig en uppfattning om sig själva och andra människor. Lek stimulerar fantasi och inlevelse. Lek kan också utmana och stimulera barnens motorik, kommunikation, samarbete och problemlösning samt förmåga att tänka i bilder och symboler. Därför är det viktigt att ge barnen tid, rum och ro att hitta på lekar, experimentera och uppleva.
Lek ska ha en central plats i utbildningen. Ett förhållningssätt hos alla som ingår i arbetslaget och en miljö som uppmuntrar till lek bekräftar lekens betydelse för barnens utveckling, lärande och välbefinnande.
Barnen ska ges förutsättningar både för lek som de själva tar initiativ till och som någon i arbetslaget introducerar. Alla barn ska ges möjlighet att delta i gemensamma lekar utifrån sina förutsättningar och sin förmåga. När någon i arbetslaget följer eller leder lek på lämpligt sätt, antingen utanför leken eller genom att själva delta, kan faktorer som begränsar leken uppmärksammas samt arbetssätt och miljöer som främjar lek utvecklas. Genom en aktiv närvaro är det möjligt att stödja kommunikationen mellan barnen samt förebygga och hantera konflikter.
Även i Bäckalyckans pedagogiska omsorg är leken en central del. Barnen ska alltid ha tillgång till leken.
Under hösten 2015 började vi med arbetet kring ämnet ”giftfri förskola”. Det handlar om att vi vill minska antalet kemikalier som barnen kommer i kontakt med (i mat, leksaker, skapandematerial m.m.). Med hjälp av material från Naturskyddsföreningen och boken ”Handbok för en giftfri förskola” av Anne Lagerqvist har vi utarbetat ett kemikalieminimerat förhållningssätt på förskolan. Vi har en handlingsplan som hjälper oss att tänka på detta vid t.ex. matlagning, städning och inköp av material.
Exempel på hur vi arbetar med att minska kemikalierna: vi har inga mjuka plastleksaker, stor del av leksakerna är ekologiska, i köket och vid servering finns ingen plast som kommer i kontakt med varm mat. Städning sker med miljömärkta och ofta ekologiska medel. Vi köper svenska råvaror, gärna närproducerade. Vi är ute mycket och förskolan är parfym och rökfri.
Bäckalyckan är en verksamhet med kristen profil vilket innebär att vi vill förmedla en trygghet till barnen och visa på värderingar som leder till omsorg om allt levande. Vi vill visa på tryggheten att det finns en Gud som bryr sig om oss och som vi kan få tro på om vi vill. Vi hoppas också att profileringen innebär en varm och öppen atmosfär där varje barn får tillit till sig själva och möjlighet att utvecklas till de unika individer som de är.
Konkret visar sig vår profil genom att vi i vardagen kompletterar med kristna sånger, böcker och berättelser. Vi ber bordsbön och vi har en egen förskolebön som barnen får delta i om de vill. Vi talar extra om det kristna innehållet i våra traditioner och helgdagar. Vi vill presentera den kristna tron för barnen samtidigt som vi poängterar att alla människor väljer själva hur de vill tro.
Förskolebönen
Gud, du älskar ju stora och små. Du ser mig och när jag ber här du på. Ta hand om mig och min familj varje dag. Hjälp mig att leva så att du blir glad. Amen.
På Bäckalyckan arbetar vi i de olika grupperna projektinriktat. Varje projekt planeras utifrån barnens intresse, önskningar eller behov. I projekten arbetar vi med hela läroplanen och extra med det område vi satt upp som prioriterat mål för läsåret. Projekten innehåller många olika delar som t.ex. språk, kommunikation, matematik, sång, motorik, skapande, problemlösning, konstruktion, fantasi, natur, teknik… Ett projekt kan vara under en längre eller kortare tid, projektet utvecklas också från barnens intresse och tankar. Barnen är med och för arbetet framåt.
Enligt både skollag och läroplan ska vårdnadshavare och barn erbjudas möjligheter att påverka och vara delaktig i verksamheten. I läroplanen står att:
- Barn har rätt till delaktighet och inflytande. De behov och intressen som barnen själva på olika sätt ger uttryck för ska ligga till grund för utformningen av miljön och planeringen av utbildningen.
- Arbetslaget ska vara tydliga i fråga om mål och innehåll i utbildningen för att skapa förutsättningar för barns och vårdnadshavares möjligheter till inflytande.
Barnen är det centrala i vår verksamhet. Vi pedagoger finns här för barnen skull. Genom att ge barnen möjlighet till delaktighet och inflytande känner sig barnen värdefulla och får träna på att leva i ett demokratiskt samhälle. Barnen är delaktiga genom till exempel intervjuer, enkäter, samråd och vardagliga samtal. Våra projekt och utformningen av lärmiljöer utgår från barnens intressen och behov och genom barnens tankar och idéer utvecklas verksamheten.
För att barnen ska vara trygga hos oss behövs ett gott samarbete med vårdnadshavare. Alla familjer är viktiga för oss och vi arbetar ständigt för att ha en god relation till varje familj. Den dagliga kontakten är viktig och någon pedagog möter barnen och föräldrarna i hallen varje dag.
Genom att ge föräldrarna en inblick i vår verksamhet hoppas vi på intresse och delaktighet. Vi använder förskoleappen Tyra där vårdnadshavarna får följa vår vardag via bloggen och sitt barns lärande genom en personlig portfolio.
Vi inbjuder till föräldramöte, samråd och enkäter där vi vill fånga upp föräldrarnas tankar och ge dem en möjlighet att påverka förskolan. En öppen relation gynnar barnen och vi ser alltid till att planera in tid för samtal då det önskas.
Vi samverkar också med de skolor som barnen ska börja i när de slutar hos oss. En trygg övergång ger förutsättningar för trygghet även i skolan och för en lustfylld skolstart. Under barnens sista termin på förskolan tar vi kontakt med de skolor barnen ska börja i. Vi planerar in besök med barnen och både muntlig och skriftlig överföring i samråd med vårdnadshavare.
Varje onsdag kl. 9.15 – 11.30 är de som är hemma med sina barn välkomna till oss på förskolan (ej under skollov). De får delta i verksamheten i gruppen Kotten (1–3 år). Under dessa timmar erbjuds bland annat lek, skapande och sångstund. Ta gärna kontakt med oss om ni undrar något. Välkomna på Öppet Hus!
Adress
Varmt välkommen att kontakta
oss för mer information.
Bäckalyckans förskola
Boet Bäck 5
59991 Ödeshög
E-Post
backalyckan@alliansohog.se
Våra öppettider:
Helgfria vardagar 6:30 – 17:30
Kontakt
Tillförordnad rektor:
Kerstin Karlsson
Tel: 0705 502 059
Styrelseordförande:
Maria Henrysson, Tel: 076 069 96 60