Pastorns funderingar

Jag fascineras ofta över vilken kraft det finns i en liten ljuslåga! Även när man befinner sig i ett utrymme som helt saknar ljusinsläpp, som är totalt becksvart. Så klarar ljuset från ett enda litet julgransljus av att skingra mörkret, till och med i rätt stora utrymmen.

Mörker kan vara och upplevas precis lika olika för oss som vi är olika som människor. Vi kan alla konstatera att det den här tiden på året är mörkare längre tid på morgonen och blir det tidigare på kvällen. Vi har alla olika tankar och känslor inför det, men vet alla att det just nu är så. För en del av oss kan även den tid vi befinner oss i just nu upplevas som ganska mörk. Då känns det gott att få påminna om att även en mycket lite låga kan förändra en mörk plats och situation.

Det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram. Du låter jublet stiga, du gör glädjen stor. De gläds inför dig som man gläds vid skörden, som man jublar när bytet fördelas. Oket som tyngde dem, stången på deras axlar, förtryckarens piska bryter du sönder, som den dag då Midjan besegrades. Stöveln som bars i striden och manteln som fläckats av blod, allt detta skall brännas, förtäras av eld. Ty ett barn har fötts, en son är oss given. Väldet är lagt på hans axlar, och detta är hans namn: Allvis härskare, Gudomlig hjälte, Evig fader, Fredsfurste.

Jes. 9:2-6

De här orden skrevs flera hundra år innan Jesus  föddes i ett stall i Betlehem. Jesaja berättar att ljuset strålar fram över dem som bor i mörkrets land. För alla som på något sätt upplever mörker i sina liv! Ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det! När vi ser Jesus Kristus, det nyfödda barnet i krubban, kan det kanske verka som enbart en liten eller flämtande låga. Men det ljus som Jesus är och har är allt annat än litet och flämtande. Han är allt det som Jesaja beskriver: Han har all makt. Han är Gud själv som kommer med sin kärlek, sin fred och frid och sitt ljus rakt in i vår verklighet. Han är själv anledningen till att vi kan önska varandra en riktigt God och välsignad Jul och ett gott och välsignat nytt år!


Lotta Högsveden

Total Page Visits: 6588 - Today Page Visits: 1