Pastorns funderingar – Mars

Varje dag finns ett under som väntar på att bli upptäckt

De här raderna läste jag i en väggalmanacka som jag hade för några år sedan. Orden fick mig att börja fundera. Tänk vad otroligt mycket det finns som vi ofta bara tar för givet. Att solen går upp på morgonen och vi vaknar upp till en ny dag.  Att vi överhuvudtaget finns till, lever och andas. Om vi funderar en stund kan nog listan bli hur lång som helst. Allt vi behöver göra är att stanna upp en stund och se oss omkring.

Vid den här tiden, när vårmånaderna kommer och snön börjar att släppa sitt kalla täcke över oss. Då fascineras jag ofta över livet och kraften som finns i vårblommorna. Snödroppe, tussilago och om några veckor ser vi backarna fulla av vitsippor. Jag gissar att det är få av oss som inte drar lite på munnen till ett leende när vi ser de första gula solarna av tussilago i dikesrenen. Tänk vilket vardagsunder det faktiskt är. Att en så liten blomma kan tränga sig upp genom jord, snö och is för att sprida sitt solljus. När jag ser den första tussilagon stämmer jag glatt in i hyllningen till Gud som vi kan läsa i psaltaren:

Jag tackar dig för dina mäktiga under, förunderligt är allt du gör. Ps 139:14

Jag är fullt medveten om att alla dagar inte alltid fylls först och främst med tacksamhet till Gud för alla hans mäktiga under. För en del av oss är det, av olika skäl, inte alls lika lätt att brista ut i tacksamhet till Gud över allt som han gör. Då är det tryggt att veta att samma psalm som innehåller de tacksamma orden till Gud också talar om hans omsorg om oss.

Du omger mig på alla sidor, jag är helt i din hand. Ps 139:5

Oavsett hur vårt liv ser ut och vad vi får uppleva så vill Gud finnas med och bära oss. Han vill bära dig!  Det liv som han kan och vill ge är precis som växtkraften i tussilagon. Det tränger igenom både det som känns som mörkret i jorden och det som är snön, kylan och isen i ditt liv. Det kanske inte försvinner, men genom allt är han med.

Mitt bland alla oupptäckta små under i vardagen finns också detta stora under och möjlighet för var och en av oss!

Kanske vårens små tussilago kan få vara med och påminna om det!

Lotta Högsveden

Total Page Visits: 265 - Today Page Visits: 2